Модни тенденции

Как да изберем мъжки костюм за бал – видове костюми и техните предимства, значение на цветовете и т.н.

Как да изберем мъжки костюм за бал – видове костюми и техните предимства, значение на цветовете и т.н.

Абитуриентският сезон е най-доброто време, когато вие и вашите съученици се подготвяте за незабравима нощ, с която ще отпразнувате завършека на учебната година. Докато абитуриентският бал е свързан с приятни преживявания, преди да започне забавлението, трябва да разберете какво точно ще облечете на бала. Намирането на подходящото облекло може да направи вечерта ви незабравима, демонстрирайки на съучениците си личния си стил и смелия си и приключенски дух. Но с толкова много опции за официално облекло, решението какво да облечете за бала може да се превърне в истинско предизвикателство.  Следващите редове съдържат всичко, което трябва да знаете, за да намерите най-новите абитуриентски смокинги, костюми и блейзъри според модните тенденции за 2022.

*Как да изберем мъжки костюм за бал

Костюм, смокинг или блейзър?

Един от първите въпроси, които днес си задават младежите, когато трябва да решат какъв мъжки костюм облекат на бала, е дали трябва да изберат костюм, смокинг или блейзър. Решението между трите варианта относно това какво да облечете на бала опира най-вече до личните ви предпочитания. Ако държите да демонстрирате по-небрежен и свеж вид – насочете се към блейзъра. За да удивите наистина всички и да предизвикате респект, изберете смокинга. Класическият костюм е визия, която е идеална, ако искате да изглеждате елегантен на балната си вечер. Истината е, че няма строги правила, когато става въпрос за абитуриентския аутфит, тъй като и трите варианта са широко приети.

Официален костюм

Официалните мъжки костюми са чудесен избор, защото са модерни, лесно се добавят  аксесоари и са многофункционални. Костюмът ви може да бъде от 2 или 3 части (сако, панталон и жилетката), в  какъвто цвят и кройка подхождат на фигурата ви. Повечето съвременни мъже предпочитат вталени кройки. Интересни детайли на абитуриентски костюм може да бъдат ревера и джобовете на сакото. 

Може да изберете сако с едноредно закопчаване в черно и да го комбинирате с риза във всякакъв цвят – светла или тъмна, ярка или неутрална, в зависимост от това дали предпочитате контраста или монотонието. А ако искате да изглеждате малко по–нетрадиционно може да изберете черен костюм с различен цвят на ревера.

Не забравяйте, че един избран от вас елегантен костюм може да се носи отново и отново на други предстоящи събития (като дипломирането, например).

Смокинг 

Смокингът, от друга страна, е своеобразен реверанс към традицията и стиловете от старата школа, с който наистина можете да се забавлявате. Той е очевиден избор за официално събитие. Това е вечна класика, която ще гарантира, че ще сте на ниво – английската визия, която винаги ще свързваме с безупречно облечения и стилен агент 007. Това е визия, съчетаваща елегантност и същевременно семплост.

Специалното в един смокинг са сатенените ревери, които превръщат класическият костюм в изтънчена церемониална визия. Смокингът традиционно се комбинира с бяла риза, черна папийонка и официални обувки в черен лак. Такъв тип костюм ще направи абитуриентската ви визия подходяща за специален повод, който ще помните цял живот.

Важна част от смокинга, която не бива да пренебрегваме са панталоните. При избора им, обърнете особено внимание на това, дали имат копчета или друг начин за коригиране на талията. Това е важно, защото ще сте с горната част/сакото в началото на празника, но в един момент ще се наложи да махнеш сакото и да останеш с ризата и панталоните, за това е важно те да ти стоят добре!

Можете да носите или жилетка, или пояс. И двата варианта са добре, но за предпочитане е да са в обикновен черен сатен. Можете да носите цветен пояс, но ако го направите, се придържайте към много тъмни и неутрални цветове.

Ярките цветове не изглеждат добре за такъв тип официални поводи с определен дрескод. Една цветна жилетка от всякакъв вид би била твърде голяма визуална измяна от класическия стил на смокинга. Ако изберете смокинг за абитуриентски костюм, препоръчваме да се придържате към черния цвят.

Блейзър

Блейзърите първоначално са били отличителен атрибут на членове на яхт-клубове. Те създават един нов „морски стил“ и това именно е причината тъмносиният блейзър да се счита за класически вариант. Перфектната комбинация, с която никога няма да сбъркате е – тъмносиньо сако (морско синьо), с бели или светло бежово панталони и изчистена, едноцветна, обикновено бяла риза. 

Има блейзъри с един, два или без шлиц. Счита се , че най-неангажиращи са блейзърите с два шлица , защото дават най-голяма възможност за движение. Тези без шлиц (макар и рядко срещани) , се смятат за по-официални.

Интересният блейзър или сако може незабавно да трансформира съчетанието ви от риза и дънки в абитуриентско облекло. Обикновено се предлагат в по-смела гама от цветове от стандартното сако. 

Има още два елемента, на които да обърнете внимание и те са свързани със цвета и удобството на подходящото за вас облекло.

Цветът

Едно от най-важните решения за определяне на какво да облечете бала е да разберете цвета на вашия костюм, смокинг или блейзър. Поради възрастта и настройката ви не е трудно да се объркате, когато избирате цвят. Първо ще обърнем внимание на класиката. Един прост черен, син или сив костюм или смокинг за абитуриентския ви бал ще ви направи да изглеждате перфектно в тази специална нощ. Тези вечни цветове също са страхотни идеи, ако смятате да използвате повторно смокинга или костюма си в бъдеще. Неутралните цветове са най-универсални. Неутрален цвят е такъв, който можеш да съчетаеш с всеки друг, без да се бият визуално. Неутралните цветове не излизат от мода – те са вечни. Неутрални са тъмносиньо, графитено, тъмно- и светлосиво, черно, бяло. 

Ако обаче сте човек, който обича да е в центъра на вниманието, неутралните цветове най-вероятно няма да са удачни за вас . Вместо това можете да се насочите към блейзъра и неговите смели, уникални и нетрадиционни цветове или шарки, които ще направят така, че всички да се обръщат след вас. От декоративен текстилен дизайн до карета и кадифе – има безкрайни възможности да покажете вашата авантюристична страна. Ако искате да сте смели, без да се ангажирате с пълен едноцветен ансамбъл, помислете за ярка риза с флорални елементи, която да носите под черен или сив костюм или смокинг. 

Лятото предполага по-светли нюанси: тъмното сиво следва да се замени със светлосиво, тъмносиньото е класика. Тези два цвята са универсални и могат да се използват в ежедневието, за разлика от белия костюм, бежовия, светлокафявия и пр.

Удобство

Сред най-важните за разглеждане в списъка на абитуриентските идеи е дали вашето облекло ви приляга и как ще се чувствате в него. Независимо дали сте избрали костюм, смокинг или блейзър за бала ви, удобството е от ключово значение. Днес най-популярните абитуриентски костюми са тези, които прилепват по вас, правят ви стройни и са изработени по поръчка. Подходът, който избирате какво да облечете, до голяма степен зависи от типа тяло, който имате и от вашите предпочитания.

Облечете се с вкус според възможностите си и не залагайте на прекалена пищност и екстравагантност. Те не са актуални вече. Мотото за тази година ще е изисканост и хармония. 

Каквото и да решите да носите, късмет – и не забравяйте, че най-важната част от облеклото ви е поведението и уважението ви към връстниците си и спътника ви за вечерта.