Модни тенденции

Как правилно да се грижим за дрехите според материята

logo boutique milano

Всички искаме да се грижим правилно за дрехите си, за да можем да ги запазим в добро състояние по-дълго време, съответно и да ги носим по-дълго. Но що се отнася до различните материи облекло, много хора си задават въпроса: „Как всъщност трябва да ги пера?“, „Трябва ли да ги давам на химическо чистене?“, „Колко често да ги почиствам, а как да ги поддържам?“. Сега ще се опитаме да дадем малко повече информация за отделните материи.

  • ПАМУК – Памукът е един от най-често избираните естествени материали. Той се отличава със своята издръжливост. Памучните материи се оцветяват лесно и може да се избелват. От друга гледна точка не са много еластични, бързо се мачкат и не поддържат топлината. Никой друг материал обаче не е толкова издръжлив и устойчив на многократни изпирания в пералня. Памукът може да се пере при температура до 95 °C.

Оцветеният памук е най-добре да се пере при температура до 60 °C и с перилен препарат за цветно облекло, за да не избледнее. Необходимо е да спазваме указанията на етикета на продукта за правилната грижа на материите. Памукът може да се суши в сушилня, но ако продуктът е създаден от смес, която само съдържа памук, трябва да провериш етикета. Правилното гладене изисква повече топлина и пара (степен 3). Препоръчително е да се глади вътрешната страна на продуктите от памучни материи.

  • ЕЛАСТАН – Еластанът повишава еластичността на материала. Той е създаден от синтетични влакна, които са много еластични. Те са по-здрави и издръжливи от гумените влакна. Той трябва да се пере в студена вода и да се глади при ниски температури от вътрешна страна. Този материал е много издръжлив, почти не се намачква и запазва цветовете си.
  • ПОЛИЕСТЕР – Полиестерът е изкуствената материя, от която се създават здрави, цветни и лесни за подръжка дрехи. Полиестерът трябва да се пере при температура до 60 °C, за да не се намачка. Недостатък на полиестера е способността му да задържа петна. Ето защо за да премемахнете ефективно петната оставяйте 10-20 минути преди пране дрехата накисната с препарат срещу петна.  Ако дрехата позволява употребата на ютия, гладете на много ниска температура, за да предотвратите разтапяне на тъканта.
  • ВИСКОЗА – Дрехите от тази материя се перат почти като коприната – на програма за деликатно пране и градуси, които не бива да надвишават 30°С. Облеклата от тази материя не се сушат в сушилнята и се гладят през влажна кърпа, на ниска температура. Ако дрехата е по-специална или е фабрично набрана, се препоръчва пране на ръка в топла вода. За да не загуби формата си не използвайте цетрофугата по време на пране и простирайте дрехите мокри.
  • ПУХ – Пухът е по-обемен от другите термоизолационни материали. Той много добре задържа и изолира топлината. Поради тези качества се използва като пълнеж в зимните якета и спалните чували. Прането в пералня и сушенето в сушилня е позволено, но единствено със специална програма. Също така е много препоръчително да използвате специални топки за пране или топки за тенис (три или повече), които не позволяват да се образуват бучки по време на пране.
  • ЛЕН – Ленът се отличава с издръжливостта си и запазването на цветовете си. Той трудно се цапа и не абсорбира неприятни миризми. За съжаление се намачква много лесно. Пере се винаги на ръка при ниска температура на водата. Белите и избелените дрехи от лен могат да се перат в пералня при температура до 60 °C. Цветните дрехи от лен могат се перат с подходящи перилни препарати без белина и при температура до 40 °C. Ленът съхне най-лесно на простора. Препоръчително е да се глади от вътрешна страна, защото иначе материята може да стане по-лъскава. Лъскавите места могат да бъдат премахнати с поставяне на влажна текстилна материя върху мястото и изглаждане.
  • КОПРИНА – Коприната от векове е позната и предпочитана материя при производството на дрехи. Докато самите копринени влакна могат да се перат безпроблем, тъканите, които имат копринени нишки в състава си, често получават бримки при пране в пералнята. Копринените изделия трябва да се перат с продукти за деликатни тъкани. Никога не пускайте копринени дрехи в сушилнята, а ги оставете да изсъхнат сами. Никога не оставяйте коприната на пряка слънчева светлина, защото ще пожълтее.
  • КОЖА – За яке от естествена кожа машинното пране е строго забранено, тъй като този процес може да повлияе неблагоприятно на материала до пълното му влошаване. Препоръчително е да се занесат на специалист по почистване на кожени дрехи. Възможно е да перете изкуствено кожено яке в автоматичен режим САМО ако това не е забранено от производителя. Но дори ако такова измиване е допустимо, важно е да се вземат предвид следните нюанси:

– необходимо е да се използва само деликатен цикъл на измиване, при който температурата на водата няма да надвишава 30 градуса;

-преди да поставите машината в барабана, е необходимо да закопчаете всички ципове, копчета и копчета;

-измиването трябва да се извършва само с течен препарат или с използване на специален гел – за да се избегне появата на петна и ивици;

-режимът центруфуга и сушене трябва да бъдат изключен, тъй като тези действия ще доведат до повреда на материала;

Разгледайте нашите предложения тук.